Pårørende

  18 % af alle pårørende rammes selv af en sygdom. Det kan være hårdt at være pårørende,
  og du må ikke glemme at passe på dig selv.

  Er du pårørende til spiseforstyrrelse?

  Det er svært at kæmpe med en spiseforstyrrelse. Det er også svært at være pårørende til en, som kæmper med en spiseforstyrrelse. En spiseforstyrrelse kan ramme hele familien, da du som pårørende kan komme til at føle dig frustreret og magtesløs over, at en du holder af, står i denne kamp.

  Uanset om en person kæmper med anoreksi, bulimi eller overspisning, kan det som pårørende føles svært at forstå, hvorfor vedkommende ikke ”bare” kan komme tilbage til et normalt spisemønster. Her skal du huske på, at en spiseforstyrrelse handler om meget mere end mad.

  Findes der en formel på: ”Den gode pårørende?”

  Jo mere viden du som pårørende tilegner dig om spiseforstyrrelser, jo bedre bliver dine muligheder for at støtte den, du har kært, på den rigtige måde.

  Måden hvorpå en person med en spiseforstyrrelse tænker om mad kan virke ulogisk, hvis du aldrig selv har haft spiseforstyrrede tanker. Men for den spiseforstyrrede er reglerne og ritualerne både meningsfulde og magtfulde.

  Har du spørgsmål?

  Vores dygtige personale sidder altid klar til din henvendelse

  Få en gratis og uforpligtende samtale.

  Bekymret kvinde pårørende til spiseforstyrrelser

  Findes der en formel på: ”Den gode pårørende?”

  Jo mere viden du som pårørende tilegner dig om spiseforstyrrelser, jo bedre bliver dine muligheder for at støtte den, du har kært, på den rigtige måde.

  Måden hvorpå en person med en spiseforstyrrelse tænker om mad kan virke ulogisk, hvis du aldrig selv har haft spiseforstyrrede tanker. Men for den spiseforstyrrede er reglerne og ritualerne både meningsfulde og magtfulde.

  18 % af alle pårørende rammes selv af en sygdom. Det kan være hårdt at være pårørende, og du må ikke glemme at passe på dig selv.

  “Selvom personen har den fysiske evne til at spise normalt, kan vedkommende føle, at det er noget nær umuligt at gå imod spiseforstyrrelsen”…

  Gode råd

  Sæt grænser

  Det er svært at se en, du holder af, lide af en spiseforstyrrelse. Som pårørende kan nogen få dårlig samvittighed over, at de føler, de enten kunne, eller skulle, have gjort noget at forhindre det.

  Dårlig samvittighed kan føre til, at du skubber dine grænser over for den spiseforstyrrede. Men det er en bjørnetjeneste, som på sigt gør mere skade end gavn.

  Selvom det kan være svært, så hold fast i dine grænser. Du har sat dem af en årsag.

  Lad ikke den spiseforstyrrede styre spisevanerne i huset

  En spiseforstyrret kan have holdninger til, hvilken mad der skal være i huset, hvad der skal spises, og hvornår der skal spises.

  Nogle pårørende tænker, at de gør den spiseforstyrrede en tjeneste ved at lade vedkommende dominere i køkkenet. Men du skal huske på, at du ikke gør den, du har kært, en tjeneste. Du gør vedkommendes spiseforstyrrelse en tjeneste!

  Netop det her punkt har mange pårørende behov for rådgivning omkring, da det kan skabe konflikt, hvis den spiseforstyrrede ikke får lov at bestemme.

  Hav ærlige samtaler om problemet

  Sørg for at du får talt med personen om vedkommendes spiseforstyrrelse.

  Mennesker med en spiseforstyrrelse bærer ofte på en skam af den ene eller den anden årsag, så undgå gerne at bebrejde dem deres situation.

  Fortæl ærligt om hvordan du har det. Vis din bekymring og omsorg, og vis at I er nødt til at gøre noget ved situationen. Jo før behandling kommer på tale, jo bedre.

  Husk at passe på dig selv

  En spiseforstyrrelse kan hurtig komme til at fylde meget i en relation og mange pårørende glemmer at passe på sig selv.

  Men dine behov er ikke mindre vigtige, fordi en du holder af, kæmper med en spiseforstyrrelse.

  18 % af alle pårørende rammes selv af en sygdom. Det skal ikke ske for dig.

  Kan vi hjælpe dig med at hjælpe den, du har kært?

  Hos Gadegaard Privathospital har vi et stort fokus på de pårørende til den spiseforstyrrede.

  I behandlingsforløbet indgår et tilbud om pårørendesamtaler, som er en samtale mellem en behandler, den spiseforstyrrede og dig som pårørende. Her taler vi om, hvilken rolle du som pårørende kan spille i behandlingen, og hvordan du passer på dig selv og dine egne behov.

  Hvis du sidder som pårørende og har nogle spørgsmål til vores forløb, er du altid velkommen til at kontakte os.

  Hjerte og hjælp

  Kontakt os

  Du kan trygt kontakte os, enten ved et ringe, eller sende os en besked via vores kontaktformular.